fbpx

Openluchtmuseum Fortresse Holland

Fortresse Holland – Openluchtmuseum Hellevoetsluis

Fortresse Holland is een Openluchtmuseum in Hellevoetsluis, waar maritieme historie en kustverdediging samenkomen.
Boordevol boeiende verhalen op verschillende locaties binnen de unieke vestinghaven.

 

Waarom de naam Fortresse Holland?

Het begrip ‘fortresse’ werd in de 18e en 19e eeuw gebruikt als aanduiding voor vestingsteden.
Fortresse Holland laat de belangrijke historische waarde zien die vestingsteden voor Nederland hebben betekend.
Fortresse Holland staat voor de grote betekenis die Hellevoetsluis als marine- en vestinghaven eeuwenlang voor ons land heeft
vervuld.

De naam Fortresse Holland – Openluchtmuseum Hellevoetsluis dient als marketingparaplu voor een veelheid van objecten en activiteiten die op een of andere manier het maritieme verleden van de vesting Hellevoetsluis belichten.

 

Maritieme geschiedenis van Hellevoetsluis

Hellevoetsluis is rijk aan publieksactiviteiten die inspelen op het roemruchte maritieme verleden.
Een verleden dat aansluit op de ontwikkeling van de Hellevoetse bevolking.
Rondom de werkelijk unieke vestinghaven van Hellevoetsluis vind je binnen 1 vierkante KM vele bezienswaardigheden terug.
Niet alleen Droogdok Jan Blanken, het stadsmuseum en Ramtorenschip Buffel.
Maar ook de museumschepen AMS Bernisse, Lichtschip 12 Noord Hinder, kazerne Haerlem, stichting Verdedigingswerken, de Vuurtoren, Korenmolen de Hoop, de Kanonniers, Equipage de Delft en de stadsgidsen van Hellevoetsluis vertellen ons het boeiende maritieme verhaal van de historische vestinghaven.

 

Mission Statement

Fortresse Holland beheert en behoudt het erfgoed dat getuigt van de rijke en tot de verbeelding sprekende geschiedenis van de vesting Hellevoetsluis. Ook zorgt Fortresse Holland voor ontsluiting van dat bijzondere erfgoed in aantrekkelijke en eigentijdse vormen aan een zo breed mogelijk publiek.

 

Kerndoelen

Om het erfgoed in de vorm van gebouwen, schepen, objecten en documenten adequaat te kunnen beheren, behouden en presenteren is Fortresse Holland bezig met een samenvoeging van nu nog afzonderlijke collectie beherende organisaties in (de vesting van) Hellevoetsluis tot één professionele museumorganisatie.

Als museumorganisatie wil Fortresse Holland opgenomen worden in het landelijke Museumregister en daarmee ook de landelijke Museumkaart voeren.

 

Fortresse Holland werkt aan een samenhangende publiekspresentatie.

Om de bijzondere verhalen van de vesting Hellevoetsluis goed te kunnen presenteren werkt Fortresse Holland aan verbeterde en meer samenhangende publiekspresentaties in de vesting.
Onder andere realiseert Fortresse Holland een Museumloods bij Droogdok Jan Blanken, verbeterde erfgoed routes die het publiek langs de belangrijkste erfgoed attracties in de vesting voeren en aansprekende inrichting van het buitengebied.
Fortresse Holland positioneert zich als een museaal themapark van regionale en zelfs nationale betekenis.

 

Fortresse Holland gaat de samenwerking aan

Om een zo breed mogelijk publiek zo goed mogelijk te bedienen gaat Fortresse Holland samenwerkingsverbanden aan met andere organisaties. Met marketingorganisaties lokaal, regionaal en nationaal als het gaat om Fortresse Holland stevig in de markt te zetten.
Met scholen en maatschappelijke organisaties als het gaat om educatieve en informatieve programma’s voor leerlingen en eigen inwoners. Met de horeca en de middenstand om arrangementen aan te bieden die een bezoek aan de vesting verrijken en veraangenamen.

 

Doelgroepen

De vesting van Hellevoetsluis biedt zoals gezegd een aantrekkelijke dagbesteding van formaat. Door de grote diversiteit binnen het aanbod is een bezoek interessant voor een groot aantal doelgroepen, met de nadruk op gezinnen met kinderen en toeristen.
Bewoners van Hellevoetsluis en Voorne Putten, museumbezoekers, techniek liefhebbers, geïnteresseerden van de maritieme beroepsgroep, maar ook educatieve instanties vinden binnen Fortresse Holland Hellevoetsluis hun weg naar de stadsgeschiedenis van Hellevoetsluis.

 

Beeldmerk Fortresse Holland Hellevoetsluis

In een manual is het beeldmerk voor Fortresse Holland uitgewerkt.
De naam Fortresse Holland en het
bijbehorende beeldmerk is vastgelegd bij het Benelux Merkenbureau.

 

Bestuur

Voorzitter: Igor Kluin
Penningmeester: Hans Bins
Secretaris: Hans van Kerkhof
Bestuurslid: Rich van Kralingen

Teksten website:
Nicole van Tooren

Fotografie:
Dominique Sonneveld
Jan Maasdam
Anton Huber

Video:
DDR Productions