fbpx

“JE WEET NIET,
WAT JE ZIET!’

Verdedigingswerken
Hellevoetsluis

Verdedigingswerken Hellevoetsluis 

verdedigingswerken hellevoetsluis wallen bunkers kanonnen

De kustbatterij  

De vestinghaven wordt omringd door verdedigingswerken die uniek waren voor de ‘lage landen’. Kazerne Haerlem is een indrukwekkend gebouw, waar de stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis een expositie toont over de ontwikkeling van de vesting. Al in 1879 is men begonnen met de aanleg van deze grootse kustbatterij. Indrukwekkend is daarbij het schitterende gereconstrueerde 24 cm-kanon in de open ruimte 


Geschiedenis
 

In 2009 richtten vrijwilligers een stichting op om kennis te vergaren, digitaal te bewaren en te openbaren via activiteiten zoals rondleidingen, lezingen en open dagen. Een goede duw in de juiste richting was de scriptie van Bob Benschop (over de geschiedenis van Hellevoetsluis). Tijdens de restauratie van de vestingwallen in 2010 fungeerde de stichting als klankbord voor de gemeente Hellevoetsluis. De inmiddels gerestaureerde verdedigingswerken mogen indrukwekkend genoemd worden! “Je weet niet wat je ziet!” 


Wat is er te zien?
 

In 1880 vond een belangrijke uitbreiding van de verdedigingswerken plaats. Hiervan is vandaag veel te zien. Een uniek object is het schitterende gerestaureerde kanon. Hierdoor is het gemakkelijk in te beelden hoe de vesting van Hellevoetsluis verdedigd werdTijdens een rondleiding legt men uit waarom de vestingbouw is zoals zij is. Bij Kazerne Haerlem is een expositie met in een tijdlijn de ontwikkelingJe kunt je goed inbeelden hoe het geweest moet zijn voor de manschappen die de vestinghaven jarenlang hebben verdedigd. 

Tussen 1 april t/m 31 oktober is er elke eerste zondag v/d maand een rondleiding.

Bezoekersinformatie : KLIK OP HET LOGO
verdedigingswerken hellevoetsluis

 

Deze website is nog in ontwikkeling en wordt voortdurend verder uitgebreid.
Neem af en toe een kijkje of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom 
Fortresse Holland- Marine Kwartier Hellevoetsluis.